category_news
Exotenbestrijding in de duinen
De Nederlandse en Vlaamse kustduinen vormen een uniek ecosysteem met bijzondere en beschermede dieren en planten zoals de rugstreeppad, de heivlinder en diverse soorten orchideeën. De natuur staat helaas sterk onder druk, o.a. door invasieve exoten. Struiken zoals rimpelroos, mahonie, boksdoorn en Amerikaanse vogelkers gedragen zich invasief en verdringen inheemse soorten.
Woekerplanten komen op verschillende manieren in de duinen terecht. Sommige soorten uit zuidelijke landen breiden zich op een natuurlijke wijze uit door klimaatsopwarming, maar vaak worden woekerplantenaangeplant in privé tuinen of gemeentelijke parken die grenzen aan de duinen. Van daaruit kunnen deze planten ‘ontsnappen’ naar de vrije natuur. Soms wordt tuinafval gedumpt in de natuur, waarna sommige planten zich kunnen vestigen en verspreiden.
Vlaanderen
Duingebieden langs de Vlaamse kuststrook worden vrijgemaakt van struikachtige invasieve uitheemse soorten. Welke methoden daarbij worden gebruikt wordt uitgelegd in het webinar ‘Beheer van invasieve struiken in zandige regio's’.Spreker is Reinhardt Strubbe, de projectcoördinator van natuurherstelproject LIFE DUNIAS.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Nederlandse duinen
In verschillende duingebieden langs de Nederlandse kust worden invasieve exoten bestreden om verlies aan biodiversiteit te voorkomen. Onderstaand enkele voorbeelden van natuurherstelprojecten.
- Herstelproject Duinen van Oostvoorne
- Exotenbestrijding in het Noordhollands Duinreservaat en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Invasieve exoten opruimen in de Noordduinen